Jak efektivně hospodařit s kreditní kartou?

Bankovní a nebankovní společnosti se snaží nalákat své klienty na pořízení kreditní karty. Na první pohled vypadá jako debetní, ale používat bychom ji měli s rozmyslem. Při placení kreditní kartou nevyužíváme vlastní naspořené prostředky, ale čerpáme krátkodobý spotřebitelský úvěr s automatickým obnovováním. Jak efektivně zacházet s kreditní kartou?

Tip č. 1 – Bezúročné období

Zřizovatelé kreditních karet umožňují, abyste vrátili půjčenou částku bez úroků v tzv. bezúročném období, což odlišuje tento druh úvěru od spotřebitelských půjček. Finanční společnosti většinou stanovují bezúročné období od 40 do 60 dnů. Po celou dobu tedy můžete čerpat peníze zdarma, ale nezapomeňte je v bezúročném období vrátit. Jinak zaplatíte úrok až 20 %.

Tip č. 2 – Bonusy

Jestliže máte užívání kreditní karty pod kontrolou a zvládáte ji splácet v bezúročném období, plaťte s ní ve smluvních prodejnách, a to i menší částky. Dostanete zpět až 2 % a získáte další zajímavé slevy na nákup zboží či služeb, a to ve výši 5 až 30 %. Zjistěte si proto, s jakými obchody má banka či soukromá společnost uzavřeny partnerské smlouvy.

Tip č. 3 – Vyhněte se výběrům z bankomatu

Efektivní naopak není výběr z bankomatů kreditní kartou. Zaplatíte mnoho peněz na poplatcích a výběrem de facto čerpáte úvěr. Nevztahuje se však na něj bezúročné období a částka se vám úročí podle aktuálního sazebníku finanční společnosti.

Tip č. 4 – Vyhněte se sankcím

Při nedodržení termínu splatnosti budete muset uhradit vysoké sankce ve výši několika procent z dlužné částky. Finanční společnosti si také mohou naúčtovat poplatky za zaslání upomínky a výzvy k úhradě. Pokud nezvládnete peníze vrátit v bezúročném období, využijte splácení po menších částkách. Finanční společnosti si stanovují minimální výši splátky, obvykle ve výši 5 až 10 % z dlužné částky.

Publikováno 4. 12. 2017

kreditka

Nejnovější články


paní půjčky

Jak hospodařit s financemi?

Stává se Vám, že ke konci měsíce zjistíte, že nevyjdete s penězi. Naučte se hospodařit s financemi a neobávejte se před výplatou otevřít peněženku nebo nahlédnout na bankovní účet. Poradíme Vám, jak na to!

hledání půjček

Kde najít peníze navíc?

Také se vždy pousmějete nad doporučením, abyste si odkládali 20 až 40 % ze svého příjmu na nenadálé výdaje a vytvářeli si finanční rezervu? Kde najít peníze navíc? Poradíme Vám, jak na to!

paní veselá

Jak se zbavit dluhů?

Jak se trvale zbavit svých dluhů a konečně se osvobodit od hrozeb exekuce? Ne vždy je to ale jednoduché, přinášíme Vám na to odpovědi.