Jak si šetřit na důchod

I když se za poslední léta pravidelně důchod zvyšuje, sice jen o několik stokorun, stále je dost důchodců, kteří doslova živoří a obracejí každou korunu. Proto je dobré se na dobu, kdy už nebudete vydělávat, tak trochu připravit. Pokud si i v důchodu chcete něco dopřát, začněte si na důchod šetřit už dnes, v době kdy máte pravidelný příjem a možnost jak si našetřit. Je několik možností jak efektivně spořit na důchod.

Možnost 1 – Uzavřete si penzijní připojištění

Dříve penzijní připojištění, dnes více používaný název doplňkové spoření je nejoblíbenější variantou, jak si na důchodu přilepšit. Dle nabídky může mít zajímavé roční zhodnocení do cca dvou procent. Vše se dá jednoduše spočítat a je dobré se na možnosti informovat přímo v bance, kde doplňkové spoření nabízejí. Chcete-li si na důchod naspořit alespoň jeden milion korun, vkládejte už od svých třiceti let měsíčně tisícikorunu a postupně tuto sumu, dle možností, navyšujte. Od čtyřiceti let třeba na dva tisíce a od padesátin na tři tisíce korun. Peníze budou bezpečně uloženy a ve staří se budou jistě hodit.

Možnost 2 – Životní pojištění se spořením

Další možností je sjednat si k běžnému životnímu pojištění spořící složku. Může jít o jakousi alternativu k penzijnímu připojištění. V tomto případě nebude zhodnocení až tak znatelné, ale každá možnost navíc, se počítá. Je dobré toto životní pojištění se spořením uzavřít na delší dobu. Vybírejte také spíše investiční životní pojištění než kapitálové, protože z něj odchází na spoření mnohem vyšší částka.

Možnost 3 – Investujte vhodně například do nemovitosti

Ač to pro někoho může být velké sousto, investovat do nemovitostí vás nemusí nic stát. Výhoda tkví v tom, že nemusíte mít tolik vlastních peněz. Financovat nemovitost lze z hypotéky a splátky pak hradíte z příjmu z pronájmu. Do důchodu tuto hypotéku splatíte a pak již čerpáte peníze z pronájmu. Navíc můžete nemovitosti v důchodu prodat a mít tak na účtu celou sumu ihned. Rozhodnutí je třeba udělat zavčas, protože s každým přibývajícím rokem a rostoucími závazky se možnost získat hypotéku snižuje a je dobré nebýt v důchodu zatížen hypotékou.

Možnost 4 – Vložte peníze například do akcií a fondů

Jako další možnost musíme zmínit investic do fondů nebo akcií, které vám mohou přinést zajímavý zisk. Tato možnost chce ovšem určité zkušenosti a to především přehled o akciových trzích. Pohodlně to za vás vyřeší některá z brokerských společností, která vám díky zkušenostem s obchodováním na burze, pomůže. Akcie mohou být rizikové, ale na druhou stranu přinášejí nejvyšší výnosy. Investovat do fondu může být méně rizikové. Hradíte sice roční poplatky, ale fond můžete požádat o výplatu a vložené peníze dostanete kdykoliv zpět.

Publikováno 14. 11. 2018

Nejnovější články


paní půjčky

Jak hospodařit s financemi?

Stává se Vám, že ke konci měsíce zjistíte, že nevyjdete s penězi. Naučte se hospodařit s financemi a neobávejte se před výplatou otevřít peněženku nebo nahlédnout na bankovní účet. Poradíme Vám, jak na to!

hledání půjček

Kde najít peníze navíc?

Také se vždy pousmějete nad doporučením, abyste si odkládali 20 až 40 % ze svého příjmu na nenadálé výdaje a vytvářeli si finanční rezervu? Kde najít peníze navíc? Poradíme Vám, jak na to!

paní veselá

Jak se zbavit dluhů?

Jak se trvale zbavit svých dluhů a konečně se osvobodit od hrozeb exekuce? Ne vždy je to ale jednoduché, přinášíme Vám na to odpovědi.