Rodičovský příspěvek

Foto doma

Jaká je výše rodičovského příspěvku?

Rodičovský příspěvek je finanční podporou ze strany státu v době, kdy rodič pečuje o dítě a nechodí do zaměstnání. Začíná se pobírat po skončení peněžité pomoci v mateřství nebo ode dne narození dítěte. Celková výše příspěvku činí 220 tisíc korun a rozpočítává se na dobu, po jakou chce rodič příspěvek čerpat. Rodičovský příspěvek se vztahuje na nejmladší dítě v rodině a v průměru se pobírá tři roky, nejdéle však do čtyř let věku dítěte.

Až 11 500 korun měsíčně

Výše příspěvku se vypočítává na základě předchozího výdělku. Maximálně dosahuje 70 procent vyměřovacího základu, ale nepřesahuje hranici 11 500 korun měsíčně. O rodičovský příspěvek může rodič požádat až tři měsíce zpětně. K žádosti dokládá rodný list dítěte, doklad totožnosti a potvrzení od ČSSZ o nároku na příspěvek. Podmínkou k uznání příspěvku je bydliště rodiče a dítěte na území ČR.

Změna délky čerpání a přivýdělek

Častým dotazem rodiče pobírající rodičovský příspěvek je to, zda si může délku čerpání příspěvku změnit podle své aktuální situace. Zákon toto umožňuje jednou za čtvrt roku a rovněž dovoluje rodičům vystřídat se na rodičovské dovolené. Co se týče přivýdělku, ten není omezen žádnou výší.

Jak je to s těhotenstvím v době pobírání příspěvku?

Rodičce se může přihodit, že v době čerpání rodičovského příspěvku znovu otěhotní. V takové situaci se jí vyplatí ihned zvýšit výši příspěvku, aby stihla vybrat co nejvíce z 220 tisíc korun. V případě, že příspěvek nevyčerpá nebo ho nemohla navýšit z důvodu nedostatečného vyměřovacího základu, propadají peníze státu a nelze je vymáhat.

Změny v rodičovském příspěvku v roce 2017

V roce 2017 by mohly v rodičovském příspěvku nastat změny. Částku 220 tisíc korun by rodič mohl vyčerpat dříve než do konce druhého věku dítěte – nově do šesti měsíců, nicméně záležet bude na velikosti předešlých příjmů. Stát dále přestane sledovat, kolik času děti tráví v jeslích. Zatímco v roce 2016 mohly děti pobýt v tomto zařízení 46 hodin měsíčně, nově by měla být tato hranice zrušena.

Publikováno 30. 12. 2016

Nejnovější články


paní půjčky

Jak hospodařit s financemi?

Stává se Vám, že ke konci měsíce zjistíte, že nevyjdete s penězi. Naučte se hospodařit s financemi a neobávejte se před výplatou otevřít peněženku nebo nahlédnout na bankovní účet. Poradíme Vám, jak na to!

hledání půjček

Kde najít peníze navíc?

Také se vždy pousmějete nad doporučením, abyste si odkládali 20 až 40 % ze svého příjmu na nenadálé výdaje a vytvářeli si finanční rezervu? Kde najít peníze navíc? Poradíme Vám, jak na to!

paní veselá

Jak se zbavit dluhů?

Jak se trvale zbavit svých dluhů a konečně se osvobodit od hrozeb exekuce? Ne vždy je to ale jednoduché, přinášíme Vám na to odpovědi.